• Fra:

    Til:

Cool sommer: Gratis aktiviteter for hele familien i sommerferien

Cool sommer på Skiveegnen

Holder du også sommerferie herhjemme år? Så er der godt nyt. I skolernes sommerferie blænder Ungdomsskolen Skive og Skive Kommune op for et spækket program med gratis aktiviteter for hele familien med Cool sommer på Skiveegnen.

Cool Sommer på Skiveegnen tilbyder dig en sjov og aktiv ferie sammen med familie og venner, hvor I hver dag kan deltage i forskellige aktiviteter rundt om på Skiveegnen.

Se alle de fede arrangementer her →

Se alle de fede arrangementer til Cool sommer på Skiveegnen

Ungdomsskolen Skive og Skive Kommune har sammen med Bevæg dig for livet, Skive Idrætssamvirke og Skiveegnens lokale foreninger skabt et cool sommerprogram for store og små. 

Vælg mellem SUP, laser tag, discgolf, beachhåndbold, guidede Big Blue-ture på elløbehjul, fodbold, familieyoga og meget mere.

På Strandtangen i Skive sker der hver dag noget nyt. Ungdomsklubber inviterer hele familien til sjove sommeraktiviteter, og lokale foreninger tilbyder events og åben træning for alle.

Følg #coolsommer på Skiveportalens Facebookside

Du kan også hjælpe med at sprede det gode budskab ved at dele dine cool sommer-oplevelser med #coolsommer.

Har du spørgsmål, kan du i skolernes sommerferie kontakte koordinator for Cool sommer på Skiveegnen, Lena Villadsen, på tlf. 20909521 og coolsommer@skivekommune.dk.

Det bliver en #coolsommer.

Mere nyt fra skiveportalen

Rullende rundvisning fra Strandtangen

Hvis man aldrig har prøvet at stå på el-løbehjul før, så får man ikke bedre muligheder for at prøve det af end i Skive. Dygtige guider giver gratis rundvisninger af byens Big Blue-projekter hele sommeren

 

Foto: Lars Rasborg

Det er ikke hver dag, at man ser en stor og broget flok børn og voksne i refleksgule veste komme drønende forbi på el-løbehjul på Skives cykelstier.

Det er faktisk kun onsdag og fredag.

I løbet af hele sommeren er det på de to ugedage muligt at tage på en rullende rundvisning rundt i byen. Det er ganske gratis og kræver kun en tilmelding på Ungdomsskolen Skives hjemmeside. Det er nemlig én af mange forskellige »Cool Sommer«-arrangementer, som skolen står for at arrangere i sommermånederne fra sin base på Strandtangen.

Ruten går langs den såkaldte Big Blue-rute, og dét har i den grad vækket interessen for børnefamilier:

– Det gør sig gældende for de fleste deltagere, at forældrene er temmelig nysgerrige på alt det her med Big Blue, og så synes børnene sådan set bare, at det er fedt at køre på el-løbehjul, fortæller Frederik Obitsø Gabel Søndergaard, der er den ene af de to guider på Big Blue-rundvisningerne på el-løbehjul.

Han har i årevis dyrket såkaldt »trick«-løbehjul, som handler om at lave imponerende manøvrer med sit løbehjul.

Han er endda på landsholdet og har deltaget i flere internationale konkurrencer med sin trick-kunst, så det tør roligt siges, at han formåede at give deltagerne kyndig vejledning og lette instrukser undervejs på turen.

Kort kursus

For et par år siden gjorde de elektriske løbehjul sig uheldigt bemærket, da de pludselig lå og flød på gader og stræder i verdens storbyer fra den ene dag til den anden. De er på mange måder stadig et stort fænomen og er i årenes løb blevet endnu mere populære.

Og ser man på, hvor tilgængelige og intuitive de er at kontrollere, så begynder man så småt at kunne forstå populariteten.

Deltagerne på turen begyndte rundvisningen med et vaskeægte lynkursus. De to guider udstyrede deltagerne med hjelme og veste, inden Frederik Obitsø Gabel Søndergaard på kort tid gennemgik bremser og fartindstillinger på apparatet.

– Det er et meget sikkert køretøj, fordi man står meget stabilt på det, og man kan heller ikke foretage nogen skarpe sving. Det er også så godt som umuligt at vælte bagover på løbehjulet, fordi det er så tungt, forklarede han…

Læs hele artiklen på dette link – eller i Skive Folkeblad fra den 17. juli 2021.

Læs mere om tilmelding til de gratis rundvisninger her på Skiveportalen.

(mere…)

Lokal musik spiller løs på Åkanden

Foto: David Skaaning

Hver torsdag aften i løbet af sommeren vil der være koncerter på husbåden Åkanden ved lystbådehavnen. Lokale bands og solister får mulighed for at spille fra husbådens hyggelige tagterrasse

Befinder man sig på Strandtangen torsdag aften i løbet af sommeren, skal man ikke snyde sig selv for en vaskeægte lokal og musikalsk oplevelse.

Det er Ungdomsskolen Skive, der står bag det tilbagevendende koncertarrangement »Live Hyggelig Husbåd«, som er en del af skolens »Cool Sommer«-arrangementer.

De to unge mennesker Signe Bilstrup og Victor Siewertsen, der i årevis har været en del af Skives spirende musikmiljø, er hyret til at skaffe lokale bands og solister og afvikle koncerterne på husbåden.

– Ungdomsskolen har sådan set bare sagt: »Gør, hvad I vil, så længe det er fedt«, og det skal vi jo leve op til, fortæller Victor Siewertsen.

– Det bliver nogle spændende aftener, hvor vi lægger vægt på, at det er musik af unge til andre unge, fortsætter han og understreger, at alle gæster naturligvis er velkomne.

Et kort øjekast mod publikum ville da også denne torsdag aften vidne om, at arrangementet er lykkedes med at samle både unge og gråhårede til den gratis koncert med singer-songwriteren fra Højslev, Mads Høy Bøjstrup.

Det bliver dog ikke på forhånd meldt ud, hvem der kommer og spiller, så selve mystikken er også en bevidst tiltrækningskraft ved sommerkoncerterne

– Det skal helst være en overraskelse, hvad der skal her på husbåden. Man kan kun vide sig sikker på, at det er lokale og vanvittigt dygtige musikere, der kommer og spiller, konstaterer Victor Siewertsen.

(…)

Læs resten af artiklen på dette link – eller i Skive Folkeblad fra den 17. juli 2021.

Fortnite i skoven

Børn og voksne går i krig med laser tag

Foto: Lars Rasborg

Et hold spejderveteraner fik blod på tanden, da de prøvede kræfter med en moderne version af den oldgamle dille »laser tag«. Med smartphone og plastikpistol i armene kunne de pløkke løs mod hinanden

 

På Strandtangen nord for lystbådehavnen i Skive kan man i disse dage prøve kræfter med forskellige aktiviteter indenfor det blomstrende grænseland mellem videospil og virkelighed.

Det er Esportskonsulent ved DGI Vestjylland, Østjylland og Midtjylland, Rudi Rye Keldorf, der har medbragt nogle gratis »smagsprøver« på, hvor langt teknologien allerede er nået i forhold til underholdning.

– Det er nogle fysiske aktiviteter, som kan ruske lidt op i træningen for esportsklubber og i gamerne til LAN-fester, men der er også en række virksomheder, som kan se en idé i at have spillene til rådighed, fortæller Rudi Rye Keldorf.

Det helt store trækplaster ved stranden er 10 plastikpistoler med dertilhørende sigtekorn. De skyder hverken med hårde kugler eller farvepatroner, men i stedet med usynligt og uskadeligt infrarødt lys, som skal ramme sensorene på modstanderens pistol.

Der er med andre ord tale om en moderne udgave af »laser tag«-fænomenet, der har sin begyndelse tilbage i 80’ernes spillearkader i USA. Den nye udgave – EVOtag – bliver skabt af et firma fra Ballerup og kræver hverken en indendørs bane eller de dertilhørende veste, hjelme og beskyttelesudstyr med diverse sensorer.

I stedet har man blot brug for en plastikpistol og en gratis app installeret på sin smartphone, og så er man ellers klar til at tage sine kammerater med ud til et vilkårligt naturområde og skyde løs mod hinanden…

Læs resten af artiklen på dette link – eller i Skive Folkeblad fra den 15. juli 2021

Teaterbørn tryller med papkasser

Foto: David Skaaning

Papkasser forvandles til fantasifulde teaterstykker på Ungdomsskolen Skive. Her har 15 børn arbejdet på en forestilling i to uger, der skal vises for forældre og venner

Alle hverdage i uge 26 og 27 har stået i teatrets tegn på Ungdomsskolen Skive. Her har sommerens teaterskole løbet af stablen for andet år i træk med de to herrer fra fortællerduoen »For 117. gang«, Marc Bray og Jesper Nielsen, i spidsen som undervisere.

Det er de samme to unge mænd, der står bag Skives nye dramaskole TRAKO for børn mellem 10 og 12 år, som har eksisteret et enkelt år og i maj kunne TRAKO-børnene fremføre det foreløbigt eneste teaterstykke, som er blevet sat op på Skive Theater i år.

Der er da også en del velkendte ansigter fra TRAKO til årets sommerskole:

– Cirka halvdelen af de 15 deltagere er fra dramaskolen, så der er også nye i mellem. I første uge har vi gennemgået mere basale teaterteknikker, så alle føler sig lige godt rustet, forklarer Marc Bray.

I sommerskolens sidste uge får børnene frie tøjler til at skabe deres helt egen forestilling i grupper, som skal fremvises fredag eftermiddag for forældre, søskende og bedsteforældre.

Idéer i kassen

Man kan tabe meget med alderen: Hørelsen, højden og håret kan let forsvinde, men det samme kan ens sunde fantasi, hvis man ikke bruger den tit nok.

Dét problem har børnene på sommerens teaterskole bestemt ikke. Hver gruppe skal skabe deres egen forestilling ud fra den samme præmis: De arbejder på et flyttefirma og har hver fået deres helt egen enorme papkasse, som de bogstaveligt talt skal fylde idéer i. Der er blandt andet en vild og farlig »monster-kasse« og en »transport-kasse«, der selv er i stand til at flytte flyttefolkene i tid og sted…

Læs resten af artiklen på dette link – eller i Skive Folkeblad fra den 7. juli 2021.

Skulpturguiden viser vej til kunsten

Hvem har lavet Ålekongen? Hvor finder du den Svævende Kokage og Søvngængerstationen? Og hvad er nu historien om ’de 11 stjerner’ i Skives rundkørsler?

Kunst skal vi ikke kun nyde på museer og i gallerier – den er overalt omkring os på torve, i parker, i naturen og ved nye og gamle bygninger. Ja, faktisk er mere end 150 skulpturer og mindesten spredt med gavmild hånd over hele Skiveegnen.

”I disse tider er det oplagt at tage ud under åben himmel og opleve værkerne tæt på. Derfor har vi givet Skulpturguiden Skive en grundig makeover, så I kan finde dem alle”, siger Jette Gejl, formand for Billedkunstrådet i Skive Kommune, som varetager Skulpturguiden Skive – en online vejviser til kunsten i det fri.

”De mange skulpturer derude bærer på deres egne historier, og det er slet ikke nødvendigt at være kunstkender for at få noget ud af at opleve dem. Tag børnene med og giv dem anledning til at bruge fantasien. Hvad ser de? Værkerne kan også fungere som et refleksivt lille åndehul i selskab med venner, familie eller dig selv”, siger Jette Gejl.

Skulpturguiden Skive fortæller i tekst og billeder om skulpturerne og kunstnerne bag. Nogle af Skiveegnens værker er skabt af anerkendte lokale, nationale og internationale kunstnere, mens andre er lavet af glade amatører og børn. Fælles for dem er, at de står under åben himmel og venter på, at du kigger forbi – til fods, på hjul eller bag skærmen.


De står bag Skulpturguiden Skive

Kunstfagrådet Skive tog initiativ til den første udgave af Skulpturguiden i 2002 i samarbejde med Skive Kunstmuseum, Skiveegnens Turistbureau og Skive Kommune. Sidenhen er Skulpturguiden lagt i Billedkunstrådets (link) hænder og er i 2021 blevet ajourført i en ny og tidssvarende udgave i samarbejde med Skive Kommune.

Besøg Skulpturguiden Skive >>

 

Toldstien: Møntjagt for hele familien

Toldstien er en lidt glemt og skummel sti på tværs af det indre Skive. Nu har den fået nyt liv – og byder på en sjov og lærerig møntjagt for hele familien i en verden af byfogeder, posekiggere, smuglere og andet godtfolk!

En Berlinmur i Skive

Historien om Toldstien begynder i 1707. Dengang boede der 500 mennesker i Skive (mod 20.000 i dag), og hvis du gik en tur i Nørregade og Adelgade, kunne du næppe genkende byen. Stanken var ulidelig. Affaldet hobede sig op, folk tømte deres toiletter og natpotter direkte ud i gaderne, og rotterne pilede rundt i skarnet og spredte sygdomme. På alle tider af døgnet væltede hårdtprøvede og berusede skibonitter rundt – bevæbnet med brændevin og løse næver.

Nej, 1700-tallets Skive var ikke spor idyllisk. Det var nu ikke fordi, skibonitterne var en flok særligt fattige, snavsede rodehoveder. Hele landet var på fallittens rand, og alt var kaos. Kongen havde udmattet Danmark med langtrukne krige mod svenskerne. På Skiveegnen var det ellers så succesfulde sildefiskeri i Limfjorden gået voldsomt ned af bakke, og skibonitterne lå i hård konkurrence med købmændene fra Aalborg i handlen med brændevin, øl, klæder og andet håndværk.

Som om disse elendigheder ikke var nok, var enevælden blevet indført med et statskup i 1660, og kongen havde nu magt til at udstede love og opkræve skat, som han ville – og det gjorde han. Han befalede, at landets 67 købstæder skulle indhegnes med høje plankeværk, og at de handlende skulle betale afgifter på varer som brændevin, øl, tobak, korn, kød og klæder.

Det blev begyndelsen på Toldstien – Skives Berlinmur. Det 2,5 meter høje plankeværk stod færdig i 1707, og når Sallings bønder nu ville ind i Skive, måtte de gå gennem én af de tre byporte ved Vesterbom, Nørreport og Østerport. Her blev de modtaget af byens toldere, som opkrævede afgift af de medbragte varer. Samtidig gik tolderne vagt langs plankeværket for at gribe smuglere på fersk gerning. Efterhånden trådte de en sti: Toldstien.

1700-tallets parkeringsvagter

De emsige toldere havde et ry som nutidens parkeringsvagter: upopulære. Bønderne kaldte tolderne ”posekiggere”, fordi de kontrollerede de poser og sække, byens indrejsende havde med, og bønderne gjorde mange krumspring for at slippe for afgiften. Nogle solgte deres varer udenfor byporten (hvilket var strengt forbudt). Andre bestak tolderne med brændevin eller smuglede varerne ind i byen (hvilket naturligvis også var strengt forbudt).

Nogle af røverhistorierne om bøndernes anstrengelser for at snyde tolderne er ikke glemt. Blandt andet klædte en gårdejer fra Vestsalling et slagtet svin i rejsekappe, hue og tørklæde, og anbragte kadaveret i en doktorstol i sin vogn. Ved byporten forklarede han tolderen, at passageren var sognets præst, som var syg og måtte til doktoren. Tolderen lettede på hatten og hilste på præsten – og lod gårdejeren fortsætte ind i byen.

Da plankeværket faldt

Efter næsten 200 års enevælde underskrev Frederik den 7. Danmarks første grundlov i 1849. Det var dødsstødet for den upopulære told, konsumtionsskatten – og for plankeværket langs Toldstien.

Det meste af plankeværket blev pillet ned i årene efter. Den første nye gade efter plankeværkets fald var Frederiksgade, som blev etableret i 1858. Gaden er naturligvis opkaldt efter Frederik den 7.

Enkelte dele af plankeværket blev dog ladt tilbage. Det sidste stykke stod faktisk i yderligere 130 år bag huset i Thomsensgade 3, indtil det måtte overgive sig til en novemberstorm for 30 år siden.

Toldstien får nyt liv

Efter den i mere end 150 år var en temmelig hengemt sti på tværs af Skives midtby, fik Toldstien i 2019 nyt liv. Det skete i forbindelse med et større byfornyelsesprojekt under Teknik, Miljø & Udvikling ved Skive Kommune.

De 700 meter toldsti mellem Nørreport og Vestergade blev markeret med gyldne skillinger, som er ”strøet” langs stien. Mønterne er autentiske aftryk af mønter fra 1700-tallet – hvilket var lidt af en udfordring at gennemføre og krævede de rette tilladelser, fordi man som udgangspunkt ikke må gengive mønter i materialer, som kan forveksles med ægte mønter. Heller ikke selvom de er 300 år gamle.

Udover mønterne er der 10 steder på Toldstien nedlagt dæksler med hver sin sin lille fortælling fra Skives historie.

Vil du vide mere om Toldstien?

Skive Kommune har lavet et hæfte om Toldstien, som du kan hente på Skive Bibliotek, Skive Musikskole eller i en af de butikker i bykernen, som reklamerer for Den Store Møntjagt. I hæftet er blandt andet nogle af Toldstiens ”røverhistorier”, sammen med bykernens historiske baggrund og gamle fotos fra Skive by.

Tag med på møntjagt

1) Hent eller print en kupon

Downlad og print din møntjagt-kupon her ,eller få en kupon udleveret i Sparekassen Vendsyssel (Frederiksgade 6) eller i Chokolet – Bonbonnieren (Nørregade 10).

På kuponen er fem små opgaver, du kan løse, mens du følger de 700 meter Toldsti gennem Skive.

2) Få din belønning

Chokolet – Bonbonnieren og Sparekassen Vendsyssel står klar til at tage imod din udfyldte kupon.

Her får du også udleveret din belønning: chokolademønter, klistermærker og et flot diplom med dit navn.

3) Toldstien: en verden af historier

Kender du nogen, som vil med på møntjagt? Giv ordet videre, og/eller del din møntjagt på #Toldstien

Kig også forbi www.toldstien.dk

God fornøjelse

De vildeste ting i Wunderkammeret

Skive Museum har mange unikke genstande, men hvilke af dem er egentlig Wunderkammerets pryd? Museumsinspektør Anne Birgitte Stilling Jessen giver sit bud.


Isbjørnen

Havde du allerede gættet det? Selvfølgelig er museets gamle, slidte isbjørn selvskrevet på listen.

”Alle generationer i Skive forbinder Skive Museum med isbjørnen, selvom den strengt taget ikke rigtig hører til her”, fortæller Anne Birgitte Stilling Jessen.

Isbjørnen blev museets eje, da Grønlandsstyrelsen donerede den i begyndelsen af 1930’erne. På omtrent samme tid som den danske polarforsker Lauge Koch forærede museet sin grønlandssamling – under betingelse af at Skive Museum fik en ny bygning. Det skete i 1942, og siden da har isbjørnen fulgt sit museum i tykt og tynd.

”Isbjørnen er blevet klappet og aet i lige så mange år, som den har stået på museet. Derfor er den blevet temmelig slidt på snuden, og er nu et pragteksempel på, hvorfor man ikke må røre ved museumsgenstande”, ler Anne Birgitte Stilling Jessen.


Marie Bregendahls dødsmaske

Da Marie Bregendahl døde i Fly i 1940 blev hendes ansigt ganske kort efter det sidste åndedrag foreviget i gips. Trods Marie Bregendahl har ligget på Fly Kirkegård i omtrent 80 år, er hendes sidste ansigtstræk bevaret på Skive Museum.

”Du kan se alle hendes træk: øjenvipperne, fugerne i huden, næsen og kinderne der er sunket ganske let. Døden er meget nærværende”, siger Anne Birgitte Stilling Jessen:

”Når du ser et menneskekranie på et museum, er døden langt væk. Det er afpillede knogler, du kan ikke se, hvem det var engang. Men det kan du her. Derfor er dødsmasken en utroligt stærk genstand. Du kommer ikke nærmere døden, medmindre du står overfor et rigtigt lig”.

Marie Bregendahl var en stærk kvinde i sin samtid og en kendt forfatter, som mange gymnasieelever har stiftet bekendtskab med. Hun var gift med Jeppe Aakjær i et kort og stormfuldt ægteskab.


Uniform fra 1864

Ved første øjekast syner den måske ikke af meget – den blå uniform som blev båret ved skanserne ved Dybbøl Mølle i 1864. Men en ganske lille og sirlig syning i ærmet afslører, at der er mere i den historie:

”Kresten Olesen fra Oddense deltog i krigen mod tyskerne, og blev under kamp skudt i højre arm. Kuglen gik igennem armen, og der gik slem betændelse i såret, så Kresten blev invalid for livet. Den lillebitte syning, du måske ikke engang opdager, fortæller historien om en begivenhed, som fik en enorm betydning for resten af Krestens liv”, fortæller Anne Birgitte Stilling Jessen:

”I historien er også det interessante i, at der faktisk var en del lokale folk, som deltog i krigen, selvom vi befinder os langt fra grænsen”.


Gaia

Hvis Skive Museum en dag stod i flammer, ville maleriet ’Gaia’ nok være ét af de første mål for en redningsaktion. Utallige skolebørn og besøgende på museet har set Carsten Svennsons berømte maleri fra 1989:

”Gaia er et værk, du aldrig bliver færdig med – selv ansatte på museet, som har været her i årevis, opdager stadig nye ting i det”, siger Anne Birgitte Stilling Jessen.

Gaia er malet i 1989-92, men er stadig skræmmende aktuel:

”Gaia handler om at være menneske på jorden. Ved første øjekast er der masser af humor, men alvoren lurer også: hovedløse danskere vinker med Dannebrog, hængte mennesker, giftgasser, døde mennesker der flyder i forpestet vand. Gaia er fyldt med katastrofale hændelser, kritik og satire flettet ind i hinanden. Det er malet for 30 år siden, men det kunne lige så vel have været malet i dag – vi har ikke lært noget”, siger Anne Birgitte Stilling Jessen.


Pigen på Stolen

Én af de første ting du møder i Wunderkammeret er en meget skrøbelig, lille pige, som sidder på en stol. Skulpturen er skabt af Kurt Trampedach i starten af 1970’erne:

”Det er faktisk en afstøbning af hans datter Louise. Han smurte børnene ind i vaseline og gips, og så skulle de bare vente og vente”, siger Anne Birgitte Stilling Jessen om afstøbningen:

”De fleste ser et forsømt, nøgent barn med uglet hår og nedslået blik. Den figur vi møder, er så realistisk, at vi aflæser det som et menneske – og vi ser faresignalerne. Havde hun været et rigtigt menneske, havde vi for længst underrettet kommunen”, lyder det.

Den lille pige sætter i den grad følelserne i spil hos museets gæster – og netop derfor er hun en vigtig del af Wunderkammeret.


Perlerne fra Mollerup

I 1940 gik far og søn i en gammel mose ved Mollerup i Vestsalling og gravede tørv, da faderen pludselig stødte spaden i noget, der knasede og udbrød: ”A tyckes det æ’ grus”.

Men det var ikke grus. Det er en enorm offergave af ravperler – næsten 13.000 – og i antal er det Danmarks største ravperlefund.

”Da de lokale opdager fundet, drager folk og fæ til Mollerup for at finde perler i tusindvis. Den daværende museumsforstander N. C. Bøgelev får fart på. Han tager til Mollerup og holder tale, hvor han appellerer til dem, der har været på skattejagt, og beder dem om at aflevere deres perler – for det er et nationalt klenodie. Desuden vil de perler, der ikke bliver konserveret, smuldre bort”, fortæller Anne Birgitte Stilling Jessen:

”… Og folk lyttede. De valfartede til museet, og afleverede ravperler i tændstikæsker, cigaretposer, bagerposer og hvad de nu ellers havde. Til sidst var der 12.849 perler.”

Den store offergave stammer fra bondestenalderen, og er sat i mosen i en krukke. Ingen ved, hvorfor gaven blev givet til guderne. Men offeret er stort og perlerne er ubrugte – så det er sikkert og vist, at nogen har haft et stort ønske om at få gudernes opmærksomhed.