• Fra:

    Til:

Event information

Havnevej 14, 7800 Skive, Danmark
Thu. 28. Oct. 2021
19:30
50

Gl. Skivehus – Seneste nyt om det gamle

Gl. Skivehus - Seneste nyt om det gamle
Foredrag på Skive Museum

Siden 2010 og de første rygter om nedrivning af Gl. Skivehus har kommunens borgere kunnet stå på sidelinjen og afvente dommer over de gamle huse på dette kulturhistoriske sted. Dramaet om dette - for Skive - helt særlige sted er ikke slut endnu og flere forandringer er i vente.

MUSEUM SALLING ARKÆOLOGI har løbende forsøgt at udnytte de muligheder, der var for at skaffe ny viden om stedet ved at gennemføre små undersøgelser inde såvel som ude. Det er disse undersøgelser og resultaterne af dem, der naturligvis er i fokus denne aften, men tanker og overvejelser angående bevaring o vedligehold af vores fælles kulturarv vil også blive berørt.
Hvad er det, vi bevarer - og hvorfor?

Foredrag ved museumsinspektør Turi Thomsen, MUSEUM SALLING, torsdag den 28. oktober kl. 19.30.

Arrangør: Skiveegnens Arkæologiforening
Pris: 50 kr. incl. kaffe/the og hjemmebag. Gratis for medlemmer af Skiveegnens Arkæologiforening.
Sted: Skive Museum, Havnevej 14, 7800 Skive

Event information

Havnevej 14, 7800 Skive, Danmark
Thu. 28. Oct. 2021
19:30
50


Arrangør

MUSEUM SALLING ARKÆOLOGI
Brårupgade 18A
7800 Skive
www
99157190

Find event

Havnevej 14, 7800 Skive, Danmark

Mere kultur

29
sep
Mememaker/Dreammaker – et meme siger mere end 1000 ord
Østergade 25, 7800 Skive
En kode du kun forstår hvis du taler sproget: Memes kan både fortælle om seriøs politik, svære følelser og kulturelle begivenheder - alt sammen leveret med humor.

Kom og vær med til at dyrke denne litterære ekstremsport, når vi får besøg af forfatter, illustrator og ”feminist funny girl” Sofie Riise Nors, kvinden bag instagramkontoen @waginapineapple og den grafiske novelle ”Sexmagasinet vol.1”.

Nors arbejder specifikt med memes i sit forfatterskab og vil dele sine bedste tips med os. Det bliver en workshop, hvor vi sammen dykker ned i et af internettets rabbitholes og prøver kræfter med hvad memes kan, hvad der gør et meme godt - og hvorfor det er en af de hotteste opfindelser for kommunikation siden trykpressen…

For 15 - 20 årige. Gratis men billet er påkrævet.

Foregår på 2. sal i café området.

Foto: Sarah Fresco
29
sep
Byvandring i Skive – Historien om byens huse
BYVANDRING - “HISTORIEN OM BYENS HUSE OG BYGGESKIK”
V. BYARKIVAR KRISTIAN BUHL THOMSEN

Tag med på en vandring, hvor vi vil se nærmere på kendte og mindre kendte bygninger, deres historie og byggeskik i Skives bykerne.
Byvandringen egner sig mest til voksne.

Mødested: Byvandringen starter foran Skive Kirke.

Det er gratis at deltage.
29
sep
Sanne Søndergaard
Theaterpladsen 10, 7800 Skive
SANNE SØNDERGAARD I NYT FLYVENDE FANTASTISK SHOW; SELVSÆR
 - Alle hepper på selvværd. Men man skal faktisk være ret sær for at have selvværd, siger Sanne Søndergaard. 

Det er omdrejningspunktet i Sanne Søndergaards nye show Selvsær, der har premiere på Bremen Teater 28. januar 2021. Showet tager derefter på turné og kan opleves på teatre og spillesteder i hele landet frem til marts. 

I showet værdsætter Sanne Søndergaard for alvor sit eget selv – i sin velkendte, satiriske og systemkritiske stil. Og hun undersøger, om der er noget at lære af de sære. 

- Når man kender sit eget værd, går man ikke ukritisk med på det, alle andre er enige om. Dét er sådan, man bliver Rosa Parks eller Greta Thunberg. Eller til en, der mener, at jorden er flad, griner Sanne. 

Showet er derfor også en optrævling af alt det ævl, der fortæller os, at vi konstant skal optimere os selv for at være gode nok. 

- Vil skal arbejde 40 timer om ugen, være nærværende partnere, bevidstgjorte forældre, lyttende venner, have sunde (læs: tynde) kroppe, og desuden også meditere, løbe maraton, følge med i verdens begivenheder, spise kål, powernappe og lære at sige nej og pyt og… og… 

Selvsær er et flying comedy-show - Sanne Søndergaards helt egen genreopfindelse. - Flying comedy er woke humor, siger hun: - Det handler om at forstå sig selv, andre og systemerne bedre. Jeg gør kun grin med de stærke og de magtfulde. Og dét er ret provokerende i dagens Danmark. Du kan også skrive, at det er identitetspolitisk humor, for så er vi sikre på, at Berlingske kommer til at hade det, og når Berlingske hader noget, så skriver de virkeligt meget om det.

Vinterbader og bonusmor Sanne Søndergaard er én af Danmarks skarpeste samfundsrevsere. Hun laver komik med indhold og foredrag med humor. Selvsær følger i kølvandet på en række succesfulde shows, der alle kredser om emner som kønsroller, sociale koder og feministiske forundringer. Hendes seneste show Kontroltaber fra 2019 spillede for udsolgte sale over hele landet. Sanne Søndergaard har desuden skrevet fem bøger. Hendes nyeste ungdomsroman, ‘Se mig’, udkommer i foråret 2020 på Gyldendal. Privat er Sanne Søndergaard lige blevet 40, hun bor nord for Århus med Jonas hver uge og hans to børn hver anden uge. Hun er vinterbader og læsehest, og hun prutter af kål...
30
sep
Kvinden fra Vejhøje – Foredrag på Skive Museum
Havnevej 14, 7800 Skive, Danmark
Kvinden fra Vejhøje - Foredrag på Skive Museum

I den tidlige del af jernalderen døde en kvinde sydvest for Durup. Som tidens skik foreskrev, blev hun klædt i sine fineste klæder og lagt på et ligbål sammen med gravgaver og et måltid til rejsen til dødsriget. Hun blev begravet i foden af en gravhøj, og her lå hun indtil 2018, hvor MUSEUM SALLINGs arkæologer fandt hendes grav og udgravede den.

Vejhøje-kvindens grav viste sig hurtigt at være noget ganske særligt og helt enestående for Salling. Blandt gravgaverne fandtes et smukt bronzebælte - et såkaldt nordjysk bælte. Bæltet vidner om, at kvinden har tilhørt en rig slægt, der har været til stede i området omkring Durup og Vejhøje.

Bæltet fra Vejhøje er det første af sin slags på Salling, men det trækker tråde til andre områder omkring Limfjorden og i det midtjyske område samt til kelterne ude i Europa.

Foredrag ved museumsinspektør Helle Holm Hansen, MUSEUM SALLING ARKÆOLOGI.

Arrangør: Skiveegnens Arkæologiforening.
Pris: 50,- kr. incl. kaffe/the og hjemmebag. Gratis for medlemmer af Skiveegnens Arkæologiforening.

Fundet udstilles på Skive Museum frem til 31. oktober 2021.

30
sep
Driving Miles
Theaterpladsen 10, 7800 Skive
Henning Mankell, Miles Davis, en skrothandler, en chauffør med en gammel Volvo, fire jazzmusikere og en skuespiller. Umiddelbart en mærkelig konstruktion. Men der er en mening.

Henning Mankell var den verdensberømte forfatter til Wallanderbøgerne og han elskede Miles Davis ́ musik. Skrothandleren Steiner fortæller historien om chaufføren fra Molde i Norge – Svein Åge, der kører Miles rundt til koncerter i hele Europa. Og de fire jazzmusikere og skuespilleren folder det hele ud på scenen.
01
okt
Fællesspisning
Frederiksgade 21, 7800 Skive, Danmark

Kom med til en hyggelig aften, hvor vi byder Patrick Cakirli og March Mod Ensomhed hjerteligt og varmt velkommen til Skive.

Marchen går fra Nykøbing til Skive om dagen og vi vil gerne invitere de, der ønsker at deltage, til fællesspisning. 

Udover fællesspisningen holder Patrick Cakirli et foredrag om hans egne erfaringer med ensomhed. KOMsammen Skive holder også et foredrag omkring deres lokale tiltag for at bekæmpe ensomhed blandt unge.

Pris: 30 kr pr person.
Tilmelding er nødvendig og foregår efter først-til-mølle.
Fællesspisning foregår i Aakjærhallen, Frederiksgade 21, 7800 Skive

05
okt
-
 
15
okt
Kunsten at male håb
Havnevej 14, 7800 Skive
Verdensmål på Skive Museum
Kunsten at male håb

17 verdensmål fortolket i 17 malerier og 17 digte af Hans Tyrrestrup. Udstilling på turné kan opleves på Skive Museum den 5.-15. oktober Hvordan ser de 17 verdensmål ud på et lærred? Kan farver, former og symboler være med til at åbne vores øjne og få os til at overveje, hvilken verden, vi ønsker vores børn og børnebørn skal vokse op i? Maleren og digteren Hans Tyrrestrup har med inspiration fra FN’s 17 verdensmål skabt 17 malerier og skrevet 17 små digte. Det har resulteret i en udstilling, som nu er på turne rundt i landet, med et emne, som er mere aktuelt end nogensinde før.

 ”Kunsten at male håb” blev vist første gang på Museet Holmen i Løgumkloster. Nu kan den snart opleves på Skive Museum, hvor Hans Tyrrestrups malerier præsenteres i den ene af de to store ovenlyssale, ’marmorsalen’, i selskab med museets egne kunstværker; midt i udstillingen ”Fra museets kunstsamling. Malerier, modeller og madrasser”. Det er Soroptimist International i Danmark, der står bag vandreudstillingen ”Kunsten at male håb”, i forbindelse med foreningens 100-års jubilæum i 2021. Soroptimist International er et verdensomspændende netværk af kvinder i erhverv, der arbejder for at fremme menneskerettigheder og kvinders status. I Danmark findes der 53 klubber, og det er den lokale klub Soroptimist-International Skive, SI Skive, der i samarbejde med Museum Salling har taget initiativ til, at udstillingen også kan opleves her i Skive.

Vestjysk kunstner
Hans Tyrrestrup er 73 år og bosat i landsbyen Thorstrup nord for Varde. Han er kendt for sine ekspressive, abstrakte men figurative malerier i stærke farver og malet med brede penselstrøg, og for sin evne til at skabe værker, hvor han bringer billedkunsten i dialog med for eksempel digtning og musik. Hans Tyrrestrup har en lang række udstillinger i Danmark og i udlandet bag sig, Han er repræsenteret på blandt andet Esbjerg Kunstmuseum og KØS, og han har udsmykket mange offentlige bygninger, heriblandt Esbjerg Musikkonservatoriums store sal, Aarhus Universitet, Erhvervsministeriet, Københavns Kultur Fond samt ambassader og konsulater i en lang række lande. Han har tidligere udstillet på Skive Kunstmuseum i ”Regionsudstillingen 2003 – Billedkunstnernes Forbund Vestjylland”, en gruppeudstilling med værker af professionelle billedkunstnere i Vestjylland.

Fernisering
Udstillingen åbnes tirsdag den 5. oktober kl. 16.30. Alle er velkomne, og kunstneren vil være til stede.

Særligt tilbud til skoleklasser
I udstillingsperioden inviteres skoleklasser til at besøge museet for at se udstillingen og arbejde med de 17 verdensmål. Invitationen henvender sig primært til 3.-9. klassetrin, men alle, også ungdomsuddannelserne er velkomne. På grund af den meget korte udstillingsperiode er det begrænset, hvor mange grupper, der er plads til, derfor er det vigtigt at skoler og grupper reserverer tid på forhånd.

”Kunsten at male håb” er arrangeret i et samarbejde mellem SI Skive og Skive Museum/Museum Salling.  

Yderligere info: -         
SI Skive: Kirsten Rathjen, tlf. 29474503, mail kirsten@rathjen.net -         
Museum Salling: Mette Dyrberg, museumsinspektør, tlf. 99157196/21466451, mail mmdy@museumsalling.dk  
06
okt
Når jeg bli’r gammel. Foredrag med Lisbeth Lunde Lauridsen
Østergade 25, 7800 Skive
“Når jeg bli’r gammel, så vil jeg gerne på Stauning Friplejehjem”, sådan lyder kommentarerne fra flere på Facebook, når de læser om de små dryp fra hverdagslivet, der lægges op på siden.

Dét er kommentarer, der står i stor kontrast til den skræmmende fremstilling, vi ellers møder i medierne om vores plejehjem herhjemme.

Foredraget koster 50 kr. inkl. en forfriskning. Køb billet her på siden eller ved indgangen efter først til mølle princippet.

Foregår på 2. sal i glasgangen.

Arrangør: Ældresagen i Skive-Spøttrup-Sundsøre og Skive Bibliotek
06
okt
Mød Skive Skakklub. Skakkens verden rykker ind på biblioteket
Østergade 25, 7800 Skive
Elsker du at udfordre dig selv på overblik og taktik? Og er du måske solgt på Netflix’ prisvindende skakserie ’The Queen’s gambit’? Så er der godt nyt! Skakkens verden rykker ind på Skive Bibliotek.


Hele efteråret kan du den første onsdag i måneden møde Bjarne fra Skive Skakklub. Han kan lære dig smarte åbninger og gode tricks og træk. 


Tag en spillemakker med, eller spil mod Bjarne, der selv startede med at spille skak som ung.


Alle er velkomne, uanset om man ved alt – eller intet – om skak. Vi spiller i Caféen i stuen.


Det er gratis og du behøver ikke at tilmelde dig.


Arrangør: Skive Skakklub og Skive Bibliotek
07
okt
Forræder
Theaterpladsen 10, 7800 Skive
2. verdenskrig buldrer derudad. Hitler har besat store dele af Europa og sender nu millioner af soldater østpå for at kæmpe mod russerne. I en blanding af eventyrtrang, idealisme og rastløshed melder de to danske barndomsvenner Karl og Mikkel sig frivilligt under tyskernes faner og drager østpå til det, de tror, vil være en kortvarig udflugt fuld af storslåede sejre og opmærksomhed fra unge damer, der ikke kan stå for en flot uniform.

Men eventyret bliver til et mareridt. Krigens virkelighed og den russiske vinter rammer dem som en tordenhammer, og inden længe befinder de sig i en ekstrem og nådesløs overlevelseskamp, der sætter deres venskab på en altafgørende prøve med fatale konsekvenser for dem begge.